העברת בעלות על רכב: 3 דברים שפשוט חייבים לדעת

מה עושים כשיש צורך לבצע העברת בעלות רכב מול אדם פרטי? איך צריך להתנהל נכון ולאן צריך ללכת? באיזה שלב מוכר הרכב אמור לקבל את התשלום על המכירה ואיך שני הצדדים יכולים לוודא שלא נעשה להם תרגיל עוקץ? 

כל כך הרבה שאלות עומדות בפני מי שמבצע מכירה או קניה של רכב פרטי בעת העברת בעלות על רכב, באנו לתת לכם מספר טיפים חשובים שאסור לכם לפספס בכל מה שקשור לתהליך העברת בעלות על רכב. הנה הם לפניכם: 

מה חשוב לדעת לפני העברת הבעלות על הרכב?

תקנות התעבורה של משרד התחבורה מטילות את האחריות לרישום שינוי הבעלות על הרכב גם על המוכר וגם על קונה הרכב. לאחר ביצוע העברת הבעלות רוכש הרכב ומוכר הרכב מקבלים שטר העברת בעלות שמאשר את שינוי רישום הבעלות על הרכב. 

בדקו שעבודים או עיקולים על הרכב: חשוב לדעת שבמקרה שבו הרכב משועבד בשל עיקולים או הגבלות של בעל הרכב, לא ניתן יהיה לבצע כל העברת בעלות בבנק הדואר, זה פשוט יופיע על צג המחשב שלהם. במקרה זה על בעל הרכב לפנות למשרד הרישוי על מנת לשחרר שעבודים קיימים. מקרים של שעבודים או הגבלות על הרכב יכולים להיות: תוקף רישיון הרכב פג למעלה משלושה חודשים או הגבלת העברת בעלות מטעם גוף מסוים.

מה יש להביא לצורך העברת הבעלות? הדברים שיש להביא לצורך העברת הבעלות על הרכב כמו דודג ראם בסניף הדואר הם: תעודות זהות של בעל הרכב וקונה הרכב שמצורף להם רישיון רכב בתוקף. מומלץ לקונה הרכב להביא את כל פרטי הרכב הקיימים כמו: מספר רישוי הרכב, מהי רמת גימור הרכב ומה דגם הרכב המסוים שהוא עומד לרכוש. בנוסף לכך, יש צורך לשלם עמלת העברת בעלות ודבר זה נקבע בין המוכר לקונה. 

מי אחראי על ביצוע העברת הבעלות? כאמור, הנוהג שרווח בעת רכישת רכב הוא שהעלות לביצוע העברת הבעלות על הרכב מתחלק בין המוכר לקונה, למרות שעל פי החוק היבש והוראות משרד התחבורה, האחריות היא על מוכר הרכב שהוא הבעלים הרשום.

יש מקרים מסוימים שבהם ניתן להעביר בעלות על רכב כאשר צד אחר בלבד נוכח וזאת כאשר יש בידיו ייפוי כוח רשמי ותעודת זהות מקורית של הצד השני (טופס זה ניתן לקבל / להוריד באתר משרד התחבורה). 

מה חשוב לדעת בעת העברת הכסף למוכר?

הדבר המקובל כאשר מגיעה העת להעביר את הכסף למוכר הרכב הוא לעשות זאת בזמן העברת הבעלות על הרכב עצמה בסניף הדואר. ישנם 3 דרכים ידועות לביצוע תשלום על רכב אל מול המוכר:

-תשלום במזומן (קצת בעייתי כיום בשל חוק הגבלת שימוש במזומן שמגביל ביצוע עסקה במזומן עד לסכום של 11 אלף שקלים). 

-תשלום בהעברה בנקאית ישירה, מצד אחד קצת בעייתית מכיוון שניתן לבטל אותה באותו היום, מצד שני במקרה של תקלה חמורה שהתגלתה ברכב הכסף כבר הועבר למוכר. 

-צ'ק בנקאי, את הצ'ק נהוג למסור לאחר העברת הבעלות עצמה. 

רבים מקוני רכב יד שנייה מעדיפים שצורת התשלום תתבצע בעזרת צ'ק בנקאי, דבר זה מאפשר להם לבצע העברה כספית דומה כמו בתשלום כסף מזומן, אך יש לדעת כי מרגע העברת הצ'ק על ידי מוכר הרכב יורד סכום התשלום באופן מייד מצד נותן הצ'ק. 

מצד שני צורת התשלום שנעשית באמצעות צ'ק בנקאי מביאה איתה יתרון נוסף והוא שזמן אישור ההמחאה לוקח כשלושה ימי עסקים. קיימים מקרים שבהם נוכלים זייפו צ'ק בנקאי שניתן להם והוסיפו לסכום התשלום סכום – 0 נוסף, אולם כיום ניתן לשער שמקרים כגון אלו קשים לזיוף. 

הצורה הבטוחה ביותר היא פשוט ללכת יחד עם מוכר הרכב לבנק ולבצע את תהליך העברת הכסף יחד עם פקיד הבנק. החיסרון: למי יש זמן לזה?

מתי העברת הבעלות מבוצעת במשרד הרישוי בלבד?

ישנם מקרים שבהם העברת הבעלות על הרכב לא נעשית בדרך הרגילה בבנק הדואר אלא מחייבת הגעה והעברת בעלות דרך משרד הרישוי בלבד. 

המקרים שבהם יש צורך להגיע למשרד הרישוי לצורך העברת בעלות הרכב הם: נכה הפטור מתשלום אגרת הרישוי, העברת בעלות מנפטר ליורשיו (העברת בעלות בירושה), העברת בעלות למונית, העברת בעלות לדיפלומטים, העברת בעלות מעולה חדש לעולה חדש (שיש להם הגבלות מכס), רכב סיור ותיור, רכב מדברי, קטינים או העברה על פי צו בית משפט. 

ממי עדיף לקנות את הרכב? 

למעשה התשובה לשאלה הזו היא כללית מדי, כל אדם תלוי בכל מיני גורמים שונים שמשפיעים על הבחירה שלו ממי עדיף לו לקנות רכב יד שנייה. לדוגמה, יתכן ורכישה של רכב יד שנייה מאדם פרטי עדיפה לכם יותר מכיוון שנהוג לחשוב שהרכב עבר טיפול מסור על ידי בעל הרכב שהיה שייך לא וזאת בהשוואה לרכבי ליסינג או השכרה שהנוהגים בהם לא התחשבו ברכבים, נסעו עליהם מרחקים רבים ואימצו אותם עד לקצה גבול היכולת המוטורית שלהם. 

כמובן שיש גם הבדלים בין רכבי השכרה לרכבי ליסינג תפעולי או פרטי – רכבי השכרה הם הגרועים ביותר עם תחלופת נהגים רבה בעוד שרכבי ליסינג תפעולי או מימוני הם רכבים שנסע בהם, ברוב במקרים, נהג אחד.  

מצד שני, לא בטוח שתעדיפו לקנות את הרכב מאדם פרטי, ישנם סוחרי רכב רבים שמתחזים למוכרים פרטיים וגם אם מדובר במוכר פרטי אתם אמורים לשלם לו את מלוא סכום הכסף שנקבע בעת רכישת הרכב. לעומת זאת אם תעדיפו לעשות זאת מול סוכנויות רכב תקבלו עסקאות נוחות שמציעות לכם פריסת תשלומים ארוכה ונוחה שמותאמת בדיוק לפי ההכנסה החודשית שלכם. 

לא רק זאת, ברגע שאתם קונים רכב הערך הכספי שלו מתחיל לרדת. מרגע הרכישה אתם רק "מאבדים" כסף על הקניה שלכם, כך שהתשובה ממי עדיף לקנות רכב היא שאלה פתוחה שאתם אלו שאמורים לדעת אותה לפי מצבכם הכלכלי ברוב המקרים. 

אולי יעניין אותך גם

אוטו
רכב
מימון רכב לפרטיים

אנשים חכמים יודעים שהדרך הנוחה ביותר לקנות רכב היא באמצעות אפשרות של מימון לפרטיים. אם אתם רוצים לפעול בדרך שחכמים פועלים, אתם צריכים לקרוא בעיון

קרא עוד »